Selje og Selja som pilegrimsmål

Jeg stopper på veien. En dame kommer bort til meg. Vi prater sammen. Hun er tysk og hun kaller seg selv pilegrim. Hun vil ut til Selja. Hun virker litt forvirret og enda mer fortvilet. Hun finner ikke noe overnattingssted – og hun må ut til øya i morgen. Jeg bestemmer meg for å hjelpe henne. Jeg ringer rundt og finner en familie på Leikanger på Stad – her har de rom. Damen nesten gråter av glede og viser stor takknemlighet. Jeg skjønner at hun er på vei mot noe – og jeg gleder meg over at hun kan ta båten i morgen – ut til øya, ut til Selja, helgenanlegget og klosterruinene.

klosteret 06d - Klikk for stort bileteklosteret 06d B. Fløde Mange er på vei til Selje i sommer. Noen padler, noen sykler. Biskoper er på vei. Riksantikvaren likeså. 26.juli «åpnes» kystpilegrimsveien. Riktigere ville det kanskje være å si at den etablerers som et offisielt anliggende. Vi må håpe at dette skaper større interesse for kystleden og den tas i bruk enten vi seiler, biler, padler eller går. Kulturminnene langs kysten er mange, og naturen er storslagen.

På Selja har vi vårt helgenanlegg. Noen sier at det var her kirken for alvor fikk fotfeste i landet. Her strandet Seljumennene og her fant de sin død i lag med prinsessen. Prinsessen ble Vestlandets og kystens Sankta Sunniva. Hun har holdt motet opp i våre sjøfolk som seiler langs vår farefulle kyst. Mange kvinner ser opp til henne, og ser på henne som et forbilde. Fortellingen om Sunniva handler om mot og integritet.

Den 6.juli feirer vi Seljumannamesse – det gjøres også på den virkelige dagen 8.juli. Katolikkene velger dagen som har alltid har stått der i vår primstav. Protestantene velger første søndag i juli. Uansett hvordan eller hva det er man feirer - legenden eller Sankta Sunniva - så er det noe man møtes i – fortellingen om noe som skjedde her ute og som førte til at kirker – og et mektig kloster -- ble reist på et av de mest ugjestmilde stedene langs kysten. Av grunner som historikere fortsatt strides om, fikk vi vårt helligsted. Pest og reformasjon fikk oss til å glemme mye, men i ny tid er historien igjen på vei inn i vår bevissthet og mange vil igjen ta pilegrimsstaven fatt og oppsøke selve arnestedet for kirkens trosliv. Noen har sterke opplevelser. Naturen her ute er kraftfull, og klosterruinene oppleves som var de en del av en katedral skapt av noe større. Opplevelsene våre der ute blir høyst forskjellige. Det handler vel mye om hva vi bærer med oss som ballast. For noen er Selja blitt veien fra et liv i ruiner til noe nytt og spennende.

I sommer håper vi at så mange som mulig finner veien til Selje, Selja og Stad. Uansett hva man er på leting etter, her ute møter vi om ikke annet begynnelsen på noe i oss selv.

Klosterbåten ut til Selja går to ganger for dagen. Den tar bare noen minutter. Ute i klosteret har man vanligvis et par timer til å se seg omkring. Dersom man ønsker å vandre, kan man dra inn med førstebåten og hjem med «sistebåten». Ute på øya finnes der flere vandreruter.

Jeg har satt opp flere turforslag til Selje. Disse kan dere finne på www.nklarsen.no. Det står enhver turoperatør fritt å bruke dette materialet.

I sommer håper vi at mange finner veien til Selja – ikke minst i forbindelse med åpning av kystpilegrimsleden. Vi håper dette kan bli en merkedag for alle pilegrimer. Ta kontakt – så hjelper vi dere på vei!

Vi vil at våre vandringer skal føre til noe. Selje trenger pilegrimene. Pilegrimene trenger Selja. Håpet må være at vi her ute kan skape et samfunn av mennesker som vil utvikle pilegrimstanken. Noen er i gang – og der trenges flere! Folk kommer fra hele verden for å surfe på bølgene utenfor Stad – tenke om man også kunne komme her fra alle kanter for å søke åndelig inspirasjon.

I september arrangerer vi en konferanse ( 13. – 15.sept) Vi skal snakke om hva vi kan bidra med som pilegrimer. Ideen har båtflyktningen Sunniva gitt oss. Hva er vi vil slåss for – om overhodet noe? Hvor går veien videre? 

Nils Krister Larsen 

 

 

 

Stad kommune
     
Validator
Levert av ACOS AS
Login for redigering